Sarjakuvataide

Sarjakuvataiteen linjalla perehdytään kaikkiin sarjakuvan tekemisen työvaiheisiin ideoinnista ja käsikirjoittamisesta aina taittamiseen ja painamiseen saakka.

• Lukuvuosi alkaa 1.9.2021 ja päättyy 27.5.2022.
  • Lisätietoa opiskelun päivämääristä lukuvuonna 2021-2022 löydät täältä

Sarjakuvataiteen koulutus pohjautuu vahvasti käytännön tekemiseen ja opistomme luova ilmapiiri kannustaa oman, persoonallisen tyylin löytämistä. Ensimmäisen vuoden aikana opitaan perusteet ja toisen vuoden aikana syvennetään tietämystä sekä opiskellaan mm. animaatiota. Koulutus antaa hyvän pohjan sarjakuvataiteilijan ammattiin ja graafisen suunnittelun, kuvataiteiden, elokuvan, pelialan sekä muun visuaalisen viestinnän jatko-opintoihin.

Koulutuksen aikana teemme sarjakuvia ja kuvituksia, opiskelemme kuvataiteita ja sarjakuvan historiaa sekä painamme sarjakuvakirjoja, pienlehtiä ja julisteita. Opiskelemme, kuinka tarjota töitään kustantajalle ja millaisia työsopimuksia kannattaa tehdä. Perehdymme siihen, miten piirtämisellä voi hankkia toimeentulonsa. Harjoittelemme idean muuttamista tarinaksi ja millä välineillä sen voi parhaiten toteuttaa. Opit myös käyttämään sarjakuvan ja graafisen suunnittelun sähköisiä työvälineitä: mm. Photoshop ja InDesign -ohjelmia sekä piirtoalustaa.

Sarjakuvan toinen vuosi suuntaa syvemmälle aiheeseen. Sarjakuvan perusteet hyvin hallitseva voi hakea myös suoraan toiselle vuosikurssille – tiedustele lisää tästä mahdollisuudesta opiston henkilökunnalta. Toinen vuosikurssi käynnistyy tarvittavan hakijamäärän ylittyessä.

Opintoihin kuuluvat myös tutustumiskäynnit sarjakuvataiteilijoiden työhuoneilla ja alan festivaaleilla sekä toisena vuotena opintomatka ulkomaille. Matkalla tutustumme kohdemaan taideantiin, sekä mahdollisuuksien mukaan sen sarjakuvataiteilijoihin ja heidän työskentelytapoihinsa. Matkan kohteena voi olla myös kansainvälinen sarjakuvafestivaali. Opintomatka on vapaaehtoinen.

Lue lisää sarjakuvataiteen linjalla opiskelusta blogista

Sarjakuvalinjan blogi

Sarjakuvataiteen linjalla sinulla on käytössäsi

• tietokoneluokka skannereineen ja tulostimineen & Adobe Creative Cloud-ohjelmistot
  • työskentelymahdollisuus ympäri vuorokauden
  • asiantuntevien opettajien konsultaatio

Keskeisiä oppiaineita ovat

• piirustus ja maalaus
  • kirjoitus- ja ideointiharjoitukset
  • tutustuminen eri työvälineisiin ja tekniikoihin
  • kuvankäsittely
  • aktiivinen luonnoskirjan käyttäminen
  • erilaisiin sarjakuvateoksiin tutustuminen

Työpajojen aiheina ovat mm.

• kuvitus
  • fotonovela
  • postikortit
  • serigrafia
  • kolmiulotteinen sarjakuva
  • elokuva ja animaatio
  • omaelämänkerrallinen sarjakuva
  • oma pienlehti
  • omat nettisivut tai muu digitaalinen julkaiseminen
  • sarjakuvan saattaminen julkaisukuntoon ja julkaisijan löytäminen
  • opintomatka

Muurlan Opisto saa Opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) opintoseteliavustusta.

• Sami Aho, Linjavastaava, sarjakuvataiteen opettaja: sarjakuva
  • Jussi Seppänen, Sarjakuvataiteen opettaja: käsikirjoittaminen

Lisäksi sarjakuvalinjalla opettavat vierailevat opettajat, jotka koostuvat sarjakuva-alan ammattilaisista.

Tutustu kattavaan uuden hakijan infosivuun täällä

• Oppilasvalinnat koulutuksiin tehdään hakemusten ja haastattelujen perusteella
  • Hakuaika syksyllä 2021 alkavalle linjalle on alkanut!