Saaristolaivurikurssi

Jotta veneily olisi turvallista ja nautittavaa, tulee sinulla olla riittävät perustiedot navigoinnista ja vesiliikennettä ohjaavista säädöksistä. Näiden perustietojen hallitseminen antaa sinulle varmuutta liikkuessasi kauniissa saaristossamme. Nimensä mukaisesti Saaristolaivuri-kurssi antaa hyvät valmiudet liikkua turvallisesti saarten välittömässä läheisyydessä. Se on tarkoitettu veneilyä aloittaville, joten et tarvitse perustietoja veneilystä osallistuaksesi kurssille.

Ajankohta

14.1.-8.4.2021

Sisältö

Uusi vesiliikennelaki on tullut voimaan 1.6.2020.
Merkittävä uudistus on lakiin sisältyvä uusi huviveneitä koskeva päällikkösääntely:

Jatkossa huviveneellä tai muulla vapaa-ajan vesikulkuneuvolla on oltava päällikkö, joka vastaa sen kulusta ja matkustajien turvallisuudesta. Veneen päällikkö on se, joka tosiasiallisesti ohjaa tai hallitsee venettä. Päällikkö voi siten olla muukin henkilö kuin se, joka venettä kuljettaa.
Uusi laki tarkentaa myös veneen vuokraamista miehitettynä tai miehittämättömänä.


Saaristolaivuri-kurssilla tulet oppimaan juuri näitä veneilyn perustaitoja; navigointia ja veneilyä ohjaavia säädöksiä.  Navigointitaito tarkoittaa sitä, että pystyt määrittämään oman sijaintisi merellä ja merikortilla.  Veneilyä ohjaavat säädökset määrittävät sinua koskevat velvollisuudet ja vastuut merellä.  Juuri nämä taidot tulet oppimaan SAARISTOLAIVURI–kurssilla yhdessä samanhenkisten veneilijöiden kanssa.

Kurssilla tulet oppimaan miten veneen paikan määritys tehdään, miten löydät haluamasi reitin saaristossa lähtöpaikasta määränpäähän käyttäen apuna maamerkkejä, miten merikarttoja käytetään navigoinnissa, opit tunnistamaan merenkulun turvalaitteet, osaat käyttää veneesi kompassia ja muita merenkulun laitteita.  Kurssin jälkeen tunnet myös saaristoveneilyyn liittyvän lainsäädännön ja määräykset.  Kurssin sisältö vastaa Suomen Navigaatioliiton tutkintovaatimuksia ja antaa hyvät valmiudet osallistua Saaristolaivurin tutkintoon.  Saaristolaivuri-kurssi koostuu seuraavista osista:

  • Merikartat ja niiden käyttö
  • Merenkulun julkaisut
  • Merenkulun turvalaitteet
  • Kompassin käyttö
  • Merenkulu laitteet
  • Reittisuunnittelu
  • Paikanmääritys
  • Vesiliikenteen säädökset

Suoritettuasi tämän kurssin osaat liikkua turvallisesti saaristovesillä ja halutessasi voit osallistua Suomen Navigaatioliiton järjestämään Saaristolaivurin tutkintotilaisuuteen, jonka hyväksyttävästi suoritettuasi saat Saaristolaivurin todistuksen. Tämän jälkeen voit jatkaa opiskelua vielä Rannikko- ja Avomerilaivuri -kursseilla.

Koulutuksen rakenne, lähijaksot ja aikataulu


Kurssi toteutetaan yhdistettynä etä- ja luentokurssina 12 kertana niin, että kurssi päättyy ennen seuraavaa Saaristolaivurin tutkintotilaisuutta Turun navigaatioseuran järjestämänä Turussa 16.4.2021.

Luennot pidetään torstaisin 14.1.2021 – 8.4.2021 (ei Kiirastorstaina 1.4.) välisenä aikana iltaisin klo 18 – 20.
Luennoista 4 kpl toteutetaan lähiopetuksena ja 8 etänä netin välityksellä. Ensimmäinen tapaaminen 14.1. on lähitapaaminen Muurlassa.
Luentomateriaalin lisäksi tunnilla käytetään kulloistakin aihetta tukevaa muuta aineistoa.

Kurssilla tarvitset merenkulun välineitä, joita myöhemmin voit käyttää veneillessäsi saaristossa:

1.    Veneilijän merenkulkuoppi I, Saaristonavigointi kirja, 14. painos 33€
2.    Carta Marina – harjoitusmerikartta, 12 €
3.    Loistoluettelo, 5 €
4.    Astelevy, 11 €
5.    Merenkulkuharppi, 22 €
6.    Muistiinpanovälineet (lyijykynä, pyyhekumi, paperia)
7.    Laskin
8.    Viivain, n. 30 cm

Välineet 1–5 voit ostaa yhteishankintana kurssin ensimmäisillä tunneilla yhteishinta 83 €.

Kenelle

Kurssi on tarkoitettu veneilyä aloittaville, joten et tarvitse perustietoja veneilystä osallistuaksesi kurssille.

Kouluttaja

Raimo Laaksonen on toiminut Saaristo- ja Rannikkolaivuri-kurssien ja Euroopan sisävesisääntöjen (CEVNI) opettajana eri puolilla Varsinais-Suomea. Laaksonen on syntynyt Turun saaristossa, minkä hän kertoo luultavasti vaikuttaneen hänen haluunsa opettaa merimiestaitoja ja turvallista veneilyä muillekin asiasta kiinnostuneille.

Hinta

149,00 €

Ilmoittautuminen

Tervetuloa mukaan oppimaan!