Pihasuunnittelukurssi

Pihasuunnitelman tarkoitus on saada aikaan toimiva ja viihtyisä puutarha. Mutta onko pihan pakko olla suunniteltu kokonaisuus? Voiko piha toimia ilman suunnitelmaa? Kenelle piha suunnitellaan? Mikä on pihasi kantava teema? Suunnittelu on aina valintojen tekemistä: jotain valittaessa joudutaan luopumaan mahdollisesti jostain muusta.

Jos kaipaat lisää työkaluja oman pihasuunnittelusi tueksi tai asiantuntijaa keskustelemaan kanssasi ratkaisuista, tule hortonomi Perttu Tiilikaisen luotsaamalle lyhytkurssille saamaan uusia näkökulmia.

Ajankohta

 • 2.-3.10.2021 (huom. siirretty päivämäärä!)

Sisältö

Kurssin näkökulma ja filosofia //

Pihan toimivuuden ratkaisee pihan ja puutarhan käyttäjät ja heidän tarpeensa. Erilaisia pihan ja puutarhan omistajia ja käyttäjiä on lukematon joukko. Suunnittelun avulla pystyy ymmärtämään oman pihan tärkeyden ympäristöönsä, ja sen eliöstöön nähden. Suunnittelemalla pihan ja puutarhan huomioimalla sen ympäristövaikutukset, luot pihallesi paremmat kasvuedellytykset monille eri eliölajeille. Voit lisätä pihallesi erilaisia habitaatteja liittämällä luonnonmukaisen hulevesien hallinnan pihan toimintoihin, joka samalla lisää alueellista biodiversiteettiä

Haluatko suunnitella pihan vain itsellesi, vai haluatko ottaa huomioon kokonaisuuden? Kurssi antaa näkökulmia tähän.

 

Koulutuksen rakenne, lähijaksot ja aikataulu


Ennakkotehtäväksi:

 • Pohdi etukäteen, millaisia muutoksia haluat pihallesi. Haluatko siirtää kasvillisuutta ja rakenteita tai tuoda pihallesi kokonaan uusia kasveja rakenteineen?
 • Selvitä maalaji, ja merkitse se asemapiirrokseen/pihasuunnitelmaan. Tähän riittää lapiolla tehdyt näytteet puutarhan eri alueista. Etsi pihallesi sopivaa kasvillisuutta.

Kurssilla tullaan keskustelemaan erilaisista viheralueista ja pihoista, joilla kurssilaiset ovat käyneet, ja mitä havaintoja on tehty. Keskustelun perusteella kootaan parhaat ratkaisut juuri omalle tontille.
Aloitetaan luonnostelu, jossa etsitään ratkaisuja piha-alueen kulkureittien, tilan rajausten ja toimintojen yhteensovittamiseksi.

Ota mukaan:

 • Kurssilla työskennellään käsin luonnostelemalla. Ota mukaan pehmeä lyijykynä (esim. 6B), teroitin, viivoitin (suhdeviivain) ja puuvärit, jos haluat värittää luonnoksen. Luonnospaperi tulee kurssin puolesta.
 • Ota kuvia pihastasi ja tulosta mukaan otettavaksi.

Lauantai 2.10.2021 kello 9-16

Ota mukaan asemapiirros tai mahdollinen pihasuunnitelma. Mittakaava: 1:100, 1:200 tms. pihan koosta riippuen. Kuvan täytyy mahtua A3-paperille.

Pihasuunnitelman laatiminen aloitetaan luonnoksesta. Luonnostelun jälkeen piirretään yleissuunnitelma, jonka perusteella voi jo toteuttaa pihan ja puutarhan osia omatoimisesti, jos on innostusta ja jonkin verran kokemusta. Puhtaaksi piirretty mittakaavainen toteutussuunnitelma tulee jättää aina alan ammattilaisen tehtäväksi.

Läpikäytävät asiat:

 • Miten pihan suunnittelua kannattaa lähestyä?
 • Erilaisten merkkien käyttö suunnittelussa
 • Erilaiset pintamateriaalit ja niiden vaikutus hulevesiin

Nykyisen tilanteen piirtäminen luonnostelemalla: noin 60 + 60 minuuttia päivän aikana

- Tehdään vertaisarviointi pareittain nykytilanteesta:

 • Pihan kytkös naapureihin ja kortteliin
 • Pihan vaikutus ympäristöön nykytilassa
 • Pinnanmuotojen merkitys suunnittelussa
 • Kasvivalintoja. Oma läppäri ja/tai kasvikirjoja mukaan.

Lauantaina aloitetaan muutosten luonnostelu. Jokainen luonnostelee tahtonsa mukaan, joko koko piha-aluetta, tai keskittyy tiettyyn yksityiskohtaan.

Vinkki: Katsele pihaasi luonnokseen peilaten. Hyvä tapa on se, että menet seisomaan paikkaan, josta et ole ennen katsellut pihaasi. Esimerkiksi talon tai piharakennuksen seinustalta, istutusalueen keskeltä, koirankopin katolta.

Sunnuntai 3.10.2021 kello 9-16

 • Hyvät ja huonot piharatkaisut
 • Kootaan hyvät/huonot ratkaisut ja verrataan niitä omaan pihaan pareittain
 • Keskustellaan ratkaisuista yhteisesti

Luonnostelu muutoksista: tehdään vertaisarviointi pareittain

Sunnuntaina jatketaan luonnostelua ja siihen on varattu hyvin aikaa ja ohjausta.

Kurssi päättyy luonnoksen valmiiksi saattamiseen mittakaavaisena.

Kenelle

Kaikille pihanhoidosta ja piha-aluidensa ja ympäristönsä kehittämisestä kiinnostuneille.

Kouluttaja

Hortonomi Perttu Tiilikainen.

"Nykyihmisen luontosuhde on muuttunut kaupungistumisen myötä. Tämä kehitys aiheuttaa luonnonalueiden pirstaloitumista ja katkoksia ekologisiin käytäviin. Jokainen pystyy pihalleen tekemillä valinnoillaan vaikuttamaan oman alueensa ekologisten käytävien tilaan. Hyvin suunniteltu piha on vahvempi kestämään ilmastonmuutoksen aiheuttamaa sääilmiöiden äärevöitymistä. Biodiversiteetiltään rikas puutarha on helppohoitoisempi, ja vähemmän altis tuholaisille. / Perttu Tiilikainen"

Majoitus

Opistolla on mahdollista majoittua kurssipäivien välissa edulliseen hintaan.

Hinta

 • Kaksi kurssipäivää: 195 €/hlö
 • Kurssimaksu sisältää ammattitaitoisen opetuksen ja kurssiruokailut Jaanan herkkupöydässä

 

Noudatamme toiminnassamme voimassa olevia koronarajoituksia. Lähiopetustilanteissa huolehdimme turvaväleistä. Huomioidaksemme jokaisen turvallisuus opetustilanteissa, suositamme hyvää käsi- ja yskimishygieniaa sekä maskin käyttöä opiston tiloissa. Luokkatiloissa on saatavilla käsidesiä ja kertakäyttömaskeja.

Ilmoittautuminen

 • Kurssilla on vielä pari paikkaa jäljellä, ilmoittaudu pikaisesti.
 • Vahvistamme kurssin toteutumisen sinulle sähköpostiisi viimeisen ilmoittautumispäivän jälkeen
 • Kurssin laskutus tapahtuu ennen kurssin alkua
 • Pidätämme oikeuden kurssin peruuttamiseen vähäisen osanottajamäärän vuoksi sekä aikataulu- ja opetusmuodon (lähi/etä) ja muihin vastaaviin muutoksiin erityisissä poikkeustilanteissa.