Perinnesaunottaja

Suomenniemellä on saunottu tuhansia vuosia. Sauna onkin erottamaton osa kulttuuriperintöämme. Saunassa voi paitsi rentoutua ja puhdistautua fyysisesti, on se myös psyykkisen ja henkisen puhdistautumisen tyyssija. Suomalaiseen saunaan liittyvät olennaisesti pysähtyminen, hiljaisuus ja kuunteleminen.

Perinteet vahvistavat yhteyttämme luontoon, toisiimme ja juuriimme. Puut ja rohtokasvit yhdistävät meidät metsään ja luonnon parantavaan voimaan. Perinnesaunotusten avulla voimme auttaa vieraitamme ymmärtämään suomalaista mielenmaisemaa. Ne voivat antaa myös meistä itse kullekin jotain arvokasta omaan elämäämme.

Ajankohta

 • Koulutuksen ajankohta päivittyy tänne myöhemmin.

Koulutuksen rakenne, lähijaksot ja aikataulu

Perinnesaunottajan koulutus koostuu kahdeksasta verkossa toteutettavasta luennosta, lähikoulutusjaksoista, hoitoharjoittelusta, oppimistehtävistä sekä hoitavan vihtomisen näytöstä Jämsän saunakylässä. Koulutuksen laajuus on 5 opintopistettä.

Kolme verkkoluentoa on avoinna kaikille asiasta kiinnostuneille. Voit ilmoittautua näille luennoille, vaikka et osallistuisi koko koulutuskokonaisuuteen.


Luennot verkossa kello 17.-20.15.

 1. luento: koulutuksen aloitus - esittäytyminen, koulutuksen tavoite, suoritustapa, oppimistehtävät, saunomisen merkityksestä
 2. luento: saunomisen hyvinvointi - terveysvaikutuksia ja väitteitä
 3. luento: saunomisen kulttuurihistoria maailmalla // AVOIN KAIKILLE
 4. luento: saunomisen historiasta Suomenniemellä ja sauna roolista, Perinnesaunottajat -yhdistyksen esittely, suomalainen saunakulttuuri osana Unescon aineettoman ihmiskunnan perintöä //  AVOIN KAIKILLE
 5. luento: saunominen ja suomalainen kansanperinne 1, keskiviikko  // AVOIN KAIKILLE
 6. luento: saunominen ja suomalainen kansanperinne 2, keskiviikko
 7. luento: sauna matkailupalveluna, perinnesaunotuksen tuotteistaminen
 8. luento: sauna matkailupalveluna, perinnesaunotuksen tuotteistaminen

Verkkoluentojen jälkeen koulutus jatkuu neljällä käytäntöön painottuvalla lähijaksolla

 • Hoitavan vihtomisen ja vihtapesun alkeet käytännössä // Muurlan Opisto
 • Hoitavan vihtomisen harjoittelua // Muurlan Opisto
 • Hoitavan vihdonnan näyttö // Jämsän saunakylä
 • Lopputöiden esitykset ja kasvien ja rohtojen käytöstä hoitosaunoissa käytännössä, koulutuksen päätös // Muurlan Opisto

 

Kenelle

Koulutus sopii hyvin esim. alalla toimiville saunaterapeuteille, ohjelmapalvelutuottajille tai luontaishoitajille Itämeren alueen saunakulttuuriin ja hoitoperinteeseen syventäviksi opinnoiksi. Se tarjoaa myös kaikille kansanperinteestä, hoitavasta vihtomisesta ja hoitosaunoista kiinnostuneille mahdollisuuden hankkia osaamista ja työkaluja hoitosaunapalvelujen ja elämyksellisten perinnesaunotusten tuottamiseen. Tervetuloa elämykselliseen koulutukseen!

Kouluttaja

Koulutusta vetävät Suomen ainoat koulutetut ammattivihtojat Maaria Alén ja Mari Keski-Korsu.

 • Maaria Alén on perinnesaunottaja, kansanparantaja ja matkailualan kouluttaja, joka myös tuotteistaa ja konseptoi saunan sisältöpalveluja matkailuyrityksille.
 • Mari Keski-Korsu on taiteilija ja kansanparantaja. Hän on tehnyt vihdontahoitoja ja -rituaaleja Suomessa ja ulkomailla, esim. Skotlannissa, Englannissa, Alankomaissa ja Tanskassa.

Alén ja Keski-Korsu ovat myös vihtoneet ja esitelleet työtään erilaissa tapahtumissa, seminaareissa ja festivaaleilla kotimaassa ja ulkomailla.

Majoitus

Opistolla voi lähijaksojen aikaan yöpyä edulliseen hintaan.

Huomioitavaa

Verkko-opetusosuus toteutetaan Googlen Meet-alustalla. Tätä varten sinulla tulee olla käytössä Internet-yhteydellä varustettu tietokone, jossa on kamera ja mikrofoni. Useimmista nykyaikaisista kannettavista tietokoneista nämä jo löytyvätkin, mutta jos käytät pöytämallin tietokonetta, niin tarkistathan että siinä on myös web-kamera, jolla voit osallistua opetukseen. Suosittelemme headsetin eli mikrofonilla varustetun kuulokesetin käyttöä, mutta jo pelkät kuulokkeetkin parantavat etäyhteyskokemustasi.

Hinta

 • Koulutuksen hinta sisältäää ammattitaitoisen verkko- ja lähiopetuksen, terveelliset ja maittavat ruokailut lähijaksolla Muurlan Opistolla, kaikki koulutusmateriaalit, näyttömateriaalit, koulutuksessa käytettävät hoitotuotteet ja pääsymaksun Jämsän saunakylään.
 • Laskutus tapahtuu 4. erässä.

 • Mahdollista osallistua vain kolmen luennon osuuteen. ks. luennot yllä.
 • Mikäli haluat osallistua vain luennoille, ilmoittaudu tässä tapauksessa toimisto@muurlanopisto.fi / puh. 044 7581500

Ilmoittautuminen

 • Ilmoittautuminen aukeaa myöhemmin. Tarvittaessa ole yhteydessä toimisto@muurlanopisto.fi.
 • Ilmoittautumisen jälkeen laskutamme 200 € varausmaksun, joka hyvitetään sinulle 1. kurssilaskun yhteydessä
 • Päätös koulutuksen aloituksesta tehdään yhtä kuukautta ennen ensimmäistä koulutuksen lähipäivää.
 • Saat koulutusinfon sekä 1. erän laskun hyvitettynä varausmaksulla ennen koulutuksen alkua.
 • Jos koulutus joudutaan peruuttamaan, varausmaksu maksetaan takaisin ilmoittamallesi tilille.
 • Pidätämme oikeuden aloituspäivän siirtämiseen tai koulutuksen peruuttamiseen vähäisen osanottajamäärän vuoksi.
 • Pidätämme oikeuden aikataulu- ja opetusmuodon (lähi/etä) ja muihin vastaaviin muutoksiin erityisissä poikkeustilanteissa.