Kulttuurisensitiivisyys tavoitteellisessa luontolähtöisessä ohjaustyössä

Luontolähtöinen toiminta on luonnon ja ihmisen yhteydestä kumpuavaa läsnäolon kulttuuria, jonka jokainen voi tuoda myös omaan arkeensa. Kulttuuria ovat myös ympäristö jossa toimimme, sen ihmiset, tavat, traditiot ja tarinat. Vuorovaikutuksessa oleminen muuttaa vääjäämättömästi suhtautumistamme niin luontoon kuin kulttuuriinkin.

Tavoitteellinen, kestävä luontolähtöinen ohjaustyö on vuorovaikutuksen ja yhteyksien kokemista, ymmärtämistä ja välittämistä, luonnon ja luonnon kanssa toimivien ihmisten ja yhteisöjen yhteistä hengittämistä ja vuorovaikutuksen ylläpitämistä.

• 30.-31.10.2021, kello 10-15.30

Kaksipäiväisellä viikonloppukurssilla tutustumme kulttuurisensitiviisyyden käsitteeseen ja tutkimme vuorovaikutuksen malleja luontolähtöisestä pedagogisesta lähtökulmasta. Opit hyödyntämään kulttuurisensitiivistä ajattelua omassa työssäsi ja jokapäiväisessä elämässäsi sekä tunnistamaan ja kuvaamaan kulttuurisensitiivisen ohjaajuuden parhaita käytäntöjä luontolähtöisen toiminnan tuotekehityksessä.

Lauantai 30.10.

• Johdanto
  • Vuorovaikutus ja turvallinen ympäristö luontolähtöisessä toiminnassa
  • Ohjaajuuden roolit luontolähtöisessä toiminnassa

Sunnuntai 31.10.

• Mitä on kulttuurisensitiivisyys
  • Kulttuurisensitiivisyys luontolähtöisessä toiminnassa
  • Kulttuurisensitiivisyys luontolähtöisessä tuotekehityksessä
  • Vastuullisuus luontolähtöisessä toiminnassa
  • Käytännön esimerkkejä

Kurssin tavoitteena on, että tunnistat luontolähtöisen ohjaajuuden eri rooleja, opit tunnistamaan ja soveltamaan kulttuurisensitiivisyyden parhaita käytäntöjä luontolähtöisen toiminnan tuotekehityksessä. Opit hyödyntämään kulttuurisensitiivistä ajattelua omassa työssäsi ja jokapäiväisessä elämässäsi.

Kurssi sopii loistavasti GreenCare-pohjaisille voima- ja hoiva-alojen ammattilaisille, luontoyhteysohjaajille, luontolähtöisiä menetelmiä työssään käyttäville opettajille, ohjaajille, varhaiskasvattajille ja sosiaalialan työntekijöille sekä kaikille aiheesta kiinnostuneille.

Kouluttajana kurssilla toimii Sanni Orasmaa, luonnosta ammentava kansainvälisesti työskentelevä taiteilija ja pedagogi. Sanni toimii Muurlan Opiston rehtorina ja on ensimmäisiä suomalaisia korkeakoulutettuja Green Care - ohjaajia. Sannin yritys SoundByNature on mukana Lapin yliopiston vetämässä ARCTISEN -  Culturally Sensitive Tourism hankkeessa, joka toteutetaan arktisilla alueilla vuosina 2018-2021.

Majoitus

• Opistolla voit yöpyä edullisesti kurssipäivien välissä.

Noudatamme toiminnassamme voimassa olevia koronarajoituksia. Lähiopetustilanteissa huolehdimme turvaväleistä. Huomioidaksemme jokaisen turvallisuus opetustilanteissa, suositamme hyvää käsi- ja yskimishygieniaa sekä maskin käyttöä opiston tiloissa. Luokkatiloissa on saatavilla käsidesiä ja kertakäyttömaskeja.

• Ilmoittaudu kurssille viimeistään 17.10.2021.
  • Vahvistamme kurssin toteutumisen sinulle sähköpostiisi viimeisen ilmoittautumispäivän jälkeen
  • Kurssin laskutus tapahtuu ennen kurssin alkua
  • Pidätämme oikeuden kurssin peruuttamiseen vähäisen osanottajamäärän vuoksi sekä aikataulu- ja opetusmuodon (lähi/etä) ja muihin vastaaviin muutoksiin erityisissä poikkeustilanteissa.